مقدمه: آزمایش بارداری، هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG یا hCG) را در بدن اندازه‌ گیری می‌ کند. این هورمون در طول دوران بارداری تولید می‌ شود و از 10 روز پس از لقاح، در خون و ادرار زنان باردار ظاهر می‌ شود. درنتیجه آزمایش بارداری یکی از روش های متداول برای تشخیص بارداری در مراحل اولیه می باشد. این آزمایش بر اساس تشخیص هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) که در دوران بارداری در بدن زنان تولید می شود، انجام می گیرد. آزمایش بارداری به دو صورت خون و ادرار قابل انجام است که هر دو روش دارای دقت بالایی هستند. آزمایش خون معمولاً زودتر از آزمایش ادرار قادر به تشخیص بارداری می باشد. انجام این آزمایش به زنان کمک می کند تا از وضعیت بارداری خود آگاه شده و در صورت تأیید بارداری اقدامات لازم را برای حفظ سلامت خود و جنین انجام دهند.

آزمایش بارداری چیست؟

آزمایش بارداری، ادرار یا خون شما را بررسی می‌ کند تا مشخص شود که باردار هستید یا نه.

دلایل مختلفی برای انجام آزمایش بارداری وجود دارد. ممکن است در تلاش برای باردار شدن باشید و بخواهید نتیجه مثبت بگیرید. یا شاید در روش جلوگیری از بارداری دچار مشکل شده باشید. همچنین ممکن است قبل از انجام یک عمل پزشکی یا شروع مصرف یک داروی جدید، به منظور جلوگیری از بروز عوارض، آزمایش بارداری انجام دهید.

این موضوع برای همه خانم ها، افراد غیر ‌باینری و مردان ترنس نیز صدق می کند. اگر رحم و تخمدان دارید (و در حال تخمک‌ گذاری هستید) و رابطه جنسی دخولی با آلت تناسلی مردانه دارید، امکان باردار شدن شما وجود دارد.

آزمایش های خانگی بارداری، ادرار شما را برای تشخیص هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (HCG) بررسی می‌ کنند.

نکات کلیدی

  • آزمایش های بارداری خانگی معمولاً دقت بالایی دارند، اما دقت آن ها به این بستگی دارد که چقدر درست از دستورالعمل ‌ها پیروی کرده اید و چه مدت بعد از شروع بارداری آزمایش را انجام می دهید.
  • حساسیت آزمایش نیز می ‌تواند بر دقت آن تأثیر بگذارد. برخی از آزمایش ‌ها (نه همه) می ‌توانند قبل از این که دوره قاعدگی شما به تأخیر بیفتد، بارداری را تشخیص دهند.
  • برای دریافت دقیق‌ ترین نتیجه، آزمایش را صبح زود انجام دهید و تا اولین روز تأخیر در قاعدگی خود، صبر کنید.
  • همیشه برای تأیید بارداری به پزشک مراجعه کنید.
  • آزمایش ‌های بارداری، وجود هورمونی به نام گنادوتروپین کوریونیک انسانی (HCG) را در ادرار یا خون شما بررسی می ‌کنند. بدن شما این هورمون را زمانی تولید می‌ کند که باردار هستید و تخمک بارور شده به دیواره رحم شما متصل شده است.
  • دو نوع اصلی آزمایش بارداری وجود دارد: آزمایش خون و آزمایش ادرار.
    آزمایش‌ های خانگی مبتنی بر ادرار، در صورت انجام صحیح، دقت حدود 99٪ دارند. آزمایش ‌های خون حتی دقیق تر هستند.
  • کیت های آزمایش خانگی بارداری مبتنی بر ادرار، در بیشتر داروخانه ‌ها، فروشگاه ‌های زنجیره ‌ای و سوپرمارکت‌ ها موجود هستند. برخی از فروشگاه‌ های ارزان ‌قیمت نیز آن ‌ها را می ‌فروشند. برخی از آن‌ ها به صورت آنلاین نیز قابل سفارش هستند.
  • اگر نتیجه آزمایش بارداری شما مثبت بود، با پزشک خود تماس بگیرید و یک قرار ملاقات تنظیم کنید. شروع مراقبت‌ های دوران بارداری در اسرع وقت برای سلامت شما و کودک شما بسیار مهم است.

آزمایش های بارداری چگونه عمل می ‌کنند؟

آزمایش های بارداری چگونه عمل می ‌کنند؟

آزمایش بارداری، خون یا ادرار شما را برای تشخیص وجود هورمونی به نام گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) بررسی می‌ کند. این هورمون توسط جفت تولید می ‌شود (جفت، در دوران بارداری اکسیژن و مواد مغذی را از طریق جریان خون شما به جنین در حال رشد می ‌رساند). مقدار hCG در خون و ادرار، طی ۱۲ هفته اول بارداری به طور چشمگیری افزایش می ‌یابد و سپس تا پایان بارداری در سطح پایینی باقی می ماند.

این اتفاق معمولاً حدود ۶ روز پس از لقاح رخ می ‌دهد. سطح هورمون HCG به سرعت افزایش می ‌یابد و هر ۲ تا ۳ روز دو برابر می ‌شود.

انواع آزمایش ‌های بارداری

دو نوع اصلی آزمایش بارداری وجود دارد:  آزمایش خون و آزمایش ادرار.

آزمایش های خون بارداری

این آزمایش ‌ها در مطب پزشک انجام می‌ شوند، اما به اندازه آزمایش ‌های ادراری رایج نیستند، زیرا هزینه بیشتری دارند و معمولاً همان نتایج را ارائه می ‌دهند. با این حال، آزمایش های خون می ‌توانند بارداری را زودتر از آزمایش های خانگی بارداری تشخیص دهند، یعنی حدود ۷ تا ۱۰ روز پس از تخمک ‌گذاری. نتایج آزمایش ممکن است بین ۲ ساعت تا ۲ روز طول بکشند.

در این روش، مقدار کمی خون از یک رگ در بازوی شما گرفته می ‌شود و میزان هورمون بارداری HCG  در بدن شما را بررسی می کند. این آزمایش زمانی مفید است که پزشک بخواهد علاوه بر وجود این هورمون، مقدار دقیق آن را نیز در خون شما بداند.

آزمایش خون بارداری، معمولاً در شرایط خاصی مانند درمان ‌های ناباروری یا وجود مشکلات احتمالی در بارداری تجویز می‌ شود.

دو نوع آزمایش خون بارداری وجود دارد:

  1. آزمایش کیفی HCG

این آزمایش فقط وجود یا عدم وجود هورمون HCG را در خون شما بررسی می کند. به عبارتی، پاسخ آن به سؤال “آیا باردار هستید؟”،  “بله” یا “خیر” خواهد بود. پزشکان معمولاً این آزمایش ها را برای تأیید بارداری از ۱۰ روز پس از لقاح تجویز می ‌کنند. برخی از این آزمایش ها حتی می ‌توانند HCG را زودتر نیز تشخیص دهند.

  1. آزمایش کمی) HCG بتا (HCG

این آزمایش مقدار دقیق هورمون HCG را در خون اندازه‌ گیری می ‌کند و می‌ تواند مقادیر بسیار کم این هورمون را نیز شناسایی کند. این آزمایش برای بررسی مشکلات احتمالی در بارداری استفاده می‌ شود. پزشک ممکن است آن را همراه با سایر آزمایش‌ ها تجویز کند تا مواردی مانند بارداری خارج از رحم (وقتی تخمک بارور شده خارج از رحم لانه ‌گزینی می ‌کند) یا سقط جنین (زمانی که سطح HCG به سرعت کاهش می‌ یابد) را بررسی کند.

آزمایش های ادرار بارداری

این آزمایش‌ ها را می‌توان در خانه یا در مطب پزشک انجام داد.

آزمایش ‌های بارداری خانگی علاوه بر این که خصوصی و راحت هستند، سریع و آسان نیز می‌ باشند. در صورتی که دستورالعمل ‌ها را به درستی دنبال کنید، این آزمایش ‌ها دقت بالایی دارند.

تمام آزمایش ‌های خانگی بارداری به روش مشابهی عمل می‌ کنند. شما می‌ توانید ادرار خود را به یکی از روش ‌های زیر آزمایش کنید:

  • قرار دادن نوار آزمایش در جریان ادرار
  • جمع ‌آوری ادرار در یک ظرف کوچک و سپس قرار دادن نوار آزمایش در آن
  • جمع ‌آوری ادرار در یک ظرف کوچک و استفاده از قطره‌ چکان برای ریختن ادارار جمع آوری شده بر روی نوار آزمایش

پس از انجام آزمایش، باید چند دقیقه صبر کنید تا نتایج را مشاهده نمایید.

بعد از انجام این آزمایش، بهتر است برای تأیید نتایج به پزشک خود مراجعه کنید.

احساس شما در هنگام انجام آزمایش

برای آزمایش ادرار، شما باید ادرار خود را در یک ظرف کوچک جمع آوری کنید.

برای آزمایش خون، تکنیسین آزمایشگاه با استفاده از سوزن و سرنگ، خون را از رگ شما کشیده و در یک لوله جمع آوری می ‌کند. هرگونه ناراحتی که ممکن است از کشیدن خون احساس کنید، فقط چند ثانیه طول خواهد کشید.

کیت ‌های آزمایش خانگی بارداری

کیت ‌های آزمایش خانگی بارداری ، از داروخانه ‌ها قابل تهیه هستند. این کیت ‌ها به شرطی که دقیقاً طبق دستورالعمل ‌های سازنده استفاده شوند، می توانند تا ۹۹ درصد دقت داشته باشند. با این حال، بسیاری از زنانی که از این کیت‌ ها استفاده می‌ کنند، نتایج نادرستی دریافت می‌ کنند.

رایج‌ ترین اشتباه این است که آزمایش بارداری را خیلی زود و بلافاصله پس از تأخیر در قاعدگی، انجام می دهند. دستورالعمل ‌های سازنده به شما می ‌گویند که بهترین زمان برای استفاده از کیت، چه زمانی است. پیروی دقیق از دستورالعمل ‌های سازنده برای دستیابی به نتایج درست، بسیار مهم است.

قبل از شروع تست، چه چیزهایی را باید بدانیم؟

اولاً، تست بارداری مناسب خود را پیدا کنید. سپس، قبل از انجام تست، چند کار را باید انجام دهید، مانند:

  • تاریخ انقضای روی جعبه را بررسی کنید. حتی اگر تست را به تازگی خریده ‌اید، همیشه خوب است مطمئن شوید که هنوز معتبر است. تست منقضی شده ممکن است نتیجه غیر منتظره ‌ای به شما بدهد.
  • اگر زود تست می دهید، از اولین ادرار صبحگاهی استفاده کنید. تست های بارداری به دنبال هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (hCG) در ادرار شما هستند که در اولین ساعات صبح غلیظ تر است. اگر هنوز قاعدگی شما به تاخیر نیفتاده است، ممکن است سطح hCG در ادرار رقیق‌، به اندازه کافی بالا نباشد تا شناسایی شود. با این حال، اگر قاعدگی شما به تاخیر افتاده است، در هر ساعتی از روز می ‌توانید تست را انجام دهید، زیرا سطح هورمون به اندازه کافی بالا خواهد بود تا نتیجه مثبت را نشان دهد.
  • قبل از انجام تست، مایعات زیادی ننوشید. این موضوع به ‌ویژه اگر زود تست را انجام می‌ دهید، مهم است. زیرا نوشیدن بیش از حد مایعات می ‌تواند hCG را در ادرار رقیق کرده و نتیجه را تحت تأثیر قرار دهد.
  • روش انجام تست را مشخص کنید. اگر قصد دارید که نمونه ادرار را جمع ‌آوری کنید، یک لیوان یکبار مصرف تمیز در دسترس داشته باشید و از آن استفاده کنید. اگر می خواهید کیت تست را مستقیماً در جریان ادرار خود قرار دهید، مطمئن شوید که کیت را از قبل آماده کرده اید.
  • ممکن است بخواهید که از یک تایمر استفاده کنید. دانستن مدت زمان دقیق برای خواندن نتیجه، به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که به اندازه کافی صبر کرده اید.

آماده کردن تست یک چیز است، اما بهتر است که خودتان را برای نتیجه نیز آماده کنید. اگر نمی‌ خواهید باردار شوید، گزینه ‌هایی برای شما وجود دارد که در صورت دریافت نتیجه مثبت و تمایل به منفی بودن تست، می ‌توانید از آن‌ ها استفاده کنید. اگر در حال تلاش برای بارداری هستید و نتیجه تست منفی شد، نگران نباشید – ممکن است تست را خیلی زود (قبل از تاریخ موعد قاعدگی تان) انجام داده اید، بنابراین چند روز بعد دوباره تست را انجام دهید. حتی اگر نتیجه منفی باشد، می‌ توانید شانس بارداری خود را در ماه آینده با استفاده از آزمایش تخمک ‌گذاری افزایش دهید تا روزهای اوج باروری خود را بشناسید. اگر نگران نتیجه هستید، بدانید که در هر شرایطی گزینه ‌هایی مختلفی پیش روی شماست.

چگونه از کیت آزمایش بارداری خانگی استفاده کنیم؟

کیت‌ های آزمایش خانگی بارداری ، از نظر حساسیت به هورمون hCG، با یکدیگر متفاوت هستند. اکثر این کیت ‌ها، بهترین عملکرد را حدود یک تا دو هفته پس از تأخیر در قاعدگی ارائه می ‌دهند. همیشه دستورالعمل ‌های سازنده را به طور دقیق دنبال کنید.

  1. ابزار تست را از بسته ‌بندی خارج کرده و درپوش آن را بردارید.
  2. نوک جاذب آن را به مدت ۵ ثانیه در جریان ادرار قرار دهید. یا در صورت تمایل، آن را بسته به نوع تست، به مدت ۵ یا ۲۰ ثانیه در یک نمونه ادرار که در ظرفی تمیز و خشک جمع‌ آوری شده است، فرو ببرید.
  3. در تمام مدت انجام تست، نوک جاذب را رو به پایین نگه دارید. هرگز ابزار تست را طوری نچرخانید که نوک جاذب رو به بالا باشد.
  4. درپوش را دوباره بگذارید و ابزار تست را روی سطح صاف قرار دهید.
  5. بسته به نوع تست، ۱ تا ۳ دقیقه صبر کنید.
  6. نتیجه را بخوانید. بروشور همراه تست به شما نشان می ‌دهد چگونه نتیجه را تفسیر کنید و چه اقداماتی انجام دهید.

به طور کلی، بیشتر آزمایش ‌های خانگی بارداری بر اساس اصول پایه مشابهی عمل می ‌کنند:

  • شما می توانید ادرار را در یک ظرف کوچک جمع ‌آوری کرده و سپس نوار آزمایش را در آن فرو ببرید. به ‌طور جایگزین، برخی از کیت ‌ها، نواری دارند که می توانید آن را مستقیماً زیر جریان ادرار خود نگه ‌دارید.
  • برای افزایش دقت نتایج، بهتر است آزمایش را صبح زود و بلافاصله پس از بیدار شدن از خواب انجام دهید. ادرار صبحگاهی غلیظ تر است و حاوی سطوح بالاتری از hCG می باشد.
  • بیشتر نوارهای آزمایش، وجود hCG را با ظاهر شدن یک خط رنگی یا نقطه نشان می ‌دهند.
  • نتایج سریع ظاهر می شوند و اکثر آزمایش ‌ها تنها چند دقیقه طول می کشند.
  • بیشتر کیت ‌ها همراه با یک نوار آزمایش دوم ارائه می‌ شوند تا بتوانید آزمایش را در زمان دیگری مجدداً انجام دهید.

نکاتی برای انجام آزمایش خانگی بارداری. برخی نکات برای انجام درست آزمایش بارداری خانگی عبارتند از:

  • از ادرار اول صبح خود استفاده کنید. در این زمان است که سطح HCG شما بیشتر است و به راحتی قابل تشخیص است.
  • قبل از انجام آزمایش، مایعات زیادی ننوشید. نوشیدن مایعات زیاد می‌ تواند سطح HCG شما را رقیق کند.
  • مطمئن شوید که تاریخ انقضای آزمایش نگذشته باشد.
  • دستورالعمل ‌های انجام آزمایش را به دقت بخوانید و آن‌ ها را دقیقاً دنبال کنید.

چقدر برای مشاهده نتیجه باید منتظر بمانیم؟

مدت ‌زمان انتظار برای مشاهده نتیجه تست بارداری در خانه، بسته به برند و نوع کیت تست متفاوت است.

اکثر تست‌ های بارداری حداکثر ۳ دقیقه زمان انتظار دارند. برخی تست‌ ها برای کاهش استرس، شمارش معکوس نمایش می‌دهند.

اگر از تست بارداری سریع استفاده کنید، ممکن است در عرض ۱ دقیقه نتیجه مثبت را دریافت کنید (در صورتی ‌که از روز موعد قاعدگی تست می ‌دهید). اما برای تأیید نتیجه منفی، ۳ دقیقه صبر کنید.

تفسیر نتایج کیت آزمایش بارداری

نتایج ممکن است به ‌صورت یک خط، یک رنگ یا یک نماد مانند علامت “+” یا “-” ظاهر شوند. آزمایش ‌های دیجیتالی کلمات “باردار” یا “غیر باردار” را نشان می ‌دهند. مهم است بدانید که نتیجه مثبت یا منفی چه معنایی دارد.

اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد، شما باردار هستید. حتی اگر خط، رنگ یا علامت بسیار کمرنگ باشد، این موضوع درست است. در صورت دریافت نتیجه مثبت، ممکن است بخواهید با پزشک خود تماس بگیرید تا درباره مراحل بعدی با وی صحبت کنید.

نتایج مثبت کاذب در موارد نادر اتفاق می ‌افتند. این بدان معناست که شما باردار نیستید، اما آزمایش نتیجه مثبت نشان می‌ دهد. ممکن است به دلیل وجود خون یا پروتئین در ادرار، نتیجه مثبت کاذب دریافت کنید. برخی داروها مانند آرام‌ بخش‌ ها، ضد تشنج‌ ها، خواب ‌آورها و داروهای باروری نیز می ‌توانند باعث نتایج مثبت کاذب شوند.

اگر نتیجه آزمایش شما منفی باشد، احتمالاً باردار نیستید. اما ممکن است باردار باشید اگر:

  • تاریخ انقضای آزمایش گذشته باشد.
  • آزمایش را به روش نادرستی انجام داده باشید.
  • خیلی زود آزمایش داده باشید.
  • قبل از انجام آزمایش مقدار زیادی مایعات نوشیده باشید و ادرار شما بیش از حد رقیق شده باشد.
  • برخی داروها مانند دیورتیک ‌ها (ادرارآورها) یا آنتی ‌هیستامین ‌ها را مصرف کرده باشید.

اگر نتیجه آزمایش شما منفی باشد، بهتر است حدود یک هفته بعد دوباره آزمایش را تکرار کنید تا مطمئن شوید. برخی از آزمایش ‌های خانگی بارداری توصیه می ‌کنند که بدون توجه به نتیجه اولیه، آزمایش را مجدداً انجام دهید.

در صورتی که آزمایش بارداری را خیلی زود انجام دهید، ممکن است نتایج منفی کاذب اتفاق بیفتند. هرچه زودتر آزمایش دهید، تشخیص هورمون HCG سخت‌ تر خواهد بود. برای بهترین نتیجه، آزمایش خانگی بارداری را پس از اولین روز از عقب افتادن قاعدگی انجام دهید.

اگر دو بار آزمایش انجام دادید و هر بار نتایج متفاوتی دریافت کردید، با پزشک خود تماس بگیرید. در این حالت انجام آزمایش خون روش مناسبی برای تأیید نتیجه خواهد بود.

اگر سؤالات دیگری درباره آزمایش بارداری یا نتایج آن دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.

یک خط کم ‌رنگ روی کیت آزمایش بارداری می ‌تواند گیج‌ کننده باشد. این اتفاق ممکن است به این دلیل رخ دهد که در مراحل اولیه بارداری هستید و سطح هورمون بارداری شما پایین است، یا به این دلیل که برخی کیت ‌ها خطوط کم‌ رنگ‌ تری نسبت به سایرین دارند. کارشناسان می‌گویند که یک خط کم‌ رنگ معمولاً به معنای باردار بودن شماست، اما برای اطمینان بیشتر به پزشک مراجعه کنید.

خط تبخیر روی کیت آزمایش بارداری یک خط محو و بی ‌رنگ است که در جایی که باید خط مثبت ظاهر شود، دیده می‌ شود. این خط ممکن است زمانی ظاهر شود که بیشتر از زمان توصیه ‌شده برای خواندن نتیجه، صبر کنید یا این که کیت آزمایش خیس شود. این خط به معنای باردار بودن شما نیست. برای دریافت نتیجه دقیق ‌تر، بهتر است یک آزمایش دیگر انجام دهید.

نتیجه مثبت

اگر نتیجه آزمایش مثبت باشد (صرف‌ نظر از این که خط، رنگ یا علامت چقدر کمرنگ باشد)، باید به پزشک خود (یا کلینیک تنظیم خانواده) مراجعه کنید تا نتیجه با آزمایش خون یا آزمایش ادرار دیگر تأیید شود. توجه داشته باشید که نتایج مثبت کاذب و منفی کاذب ممکن است رخ دهند.

مثبت کاذب:  اگر چه نادر است، اما می ‌تواند در صورتی رخ دهد که خون یا پروتئین در ادرار شما وجود داشته باشد. برخی داروها نیز می ‌توانند نتیجه مثبت کاذب ایجاد کنند (از جمله داروهای آرام ‌بخش، داروهای ضد تشنج، داروهای خواب ‌آور و داروهای باروری). سایر دلایل برای نتایج کاذب عبارتند از:

  • ظرف جمع ‌آوری ادرار آلوده ( به عنوان مثال، باقی ‌مانده مواد شوینده می ‌تواند باعث نتایج مثبت کاذب شود)
  • کیفیت پایین کیت آزمایش (برای مثال، کیت آسیب دیده، تاریخ مصرف گذشته یا در معرض گرما یا رطوبت قرار داده شده)
  • زایمان یا سقط جنین اخیر، زیرا ممکن است خون و ادرار زن برای چند هفته بعد هنوز حاوی سطوح قابل شناسایی hCG باشد.
  • تومور تخمدان یا موارد دیگری که hCG تولید می ‌کنند.

نتیجه منفی

اگر نتیجه آزمایش منفی باشد، احتمالاً باردار نیستید، اما نتایج منفی کاذب می ‌تواند رخ دهد اگر:

  • دستورالعمل ‌ها را به درستی دنبال نکرده باشید.
  • تاریخ انقضای آزمایش گذشته باشد.
  • خیلی زود پس از شروع بارداری آزمایش را انجام داده باشید.
  • ادرار شما خیلی رقیق بوده باشد.
  • داروهای خاصی مصرف می‌ کنید، از جمله آنتی‌ هیستامین ‌ها

اگر مشکوک به بارداری هستید، به پزشک مراجعه کنید و از او بخواهید که آزمایش خون بارداری را برای تأیید نتیجه تجویز کند.

دقت آزمایش بارداری

آزمایش ‌های خانگی بارداری مبتنی بر ادرار، حدود ۹۹٪ دقت دارند. آزمایش‌ های خونی حتی دقت بیشتری دارند.

دقت یک آزمایش خانگی به موارد زیر بستگی دارد:

  • این که چقدر دستورالعمل ‌ها را به دقت دنبال کنید.
  • زمان تخمک ‌گذاری و این که تخمک چقدر زود به دیواره رحم بچسبد
  • چقدر زود پس از بارداری آزمایش را انجام می‌ دهید
  • حساسیت آزمایش بارداری

نکات مهم
آزمایش ‌های بارداری مبتنی بر ادرار، فقط زمانی مثبت می ‌شوند که میزان کافی از هورمون HCG در خون شما وجود داشته باشد. بیشتر کیت های آزمایش ‌های خانگی بارداری که بدون نسخه در داروخانه‌ ها موجود هستند، معمولاً تا زمانی که دوره قاعدگی شما عقب نیفتاده باشد، بارداری شما را نشان نمی ‌دهند. انجام آزمایش پیش از این زمان، ممکن است نتیجه ‌ای نادرست بدهد. سطح HCG، در صورتی که ادرار شما غلیظ‌ تر باشد، بالاتر است. بهترین زمان برای انجام آزمایش، زمانی است که صبح زود از خواب بیدار می ‌شوید.

اگر فکر می‌ کنید که باردار هستید، می توانید آزمایش بارداری را دوباره در خانه یا در مطب پزشک خود انجام دهید.

همیشه برای تأیید نتیجه به پزشک مراجعه کنید.

اگر یک آزمایش بارداری خانگی، نتیجه منفی نشان دهد، اما احساس می کنید که باردار هستید:

  • به احساسات خود اعتماد کنید.
  • تا زمانی که خلاف آن ثابت نشده، خود را به ‌عنوان یک زن باردار در نظر بگیرید.
  • از سیگار و الکل دوری کنید.
  • ملاقاتی با پزشک خود ترتیب دهید.
  • آزمایش ‌های بارداری که در آزمایشگاه‌ ها انجام می ‌شود، ۹۹ درصد دقیق هستند.

آزمایش های خون بارداری که توسط پزشک انجام می‌ شوند

پزشک شما می ‌تواند آزمایش خون بارداری را حدود ۱۱ تا ۱۴ روز پس از تخمک‌ گذاری انجام دهد. برای انجام این آزمایش، پزشک خون را از رگ بازوی شما می‌ کشد. سپس این خون به آزمایشگاه ارسال می ‌شود تا آزمایش شود. نتایج اکثر آزمایش‌ های خون بارداری حداقل چند روز طول می‌ کشد. سپس آزمایشگاه نتیجه را به پزشک اطلاع می ‌دهد.

نتایج آزمایش خون بارداری حدود ۹۹ درصد دقیق هستند و می‌ توانند مقادیر کمتری از hCG را نسبت به آزمایش ‌های ادرار بارداری شناسایی کنند. دو نوع اصلی آزمایش خون بارداری عبارتند از:

  • آزمایش خون کمی-  میزان دقیق hCG موجود در خون را اندازه‌ گیری می ‌کند و می ‌تواند تخمینی از پیشرفت بارداری ارائه دهد.
  • آزمایش خون کیفی-  تنها وجود hCG را بررسی می‌ کند. از آن جایی که این آزمایش میزان دقیق hCG را اندازه ‌گیری نمی ‌کند، نمی ‌تواند تخمینی از مدت زمان بارداری ارائه دهد.

چه زمانی باید آزمایش بارداری انجام داد؟

برخی از آزمایش ‌های بارداری می ‌توانند هورمون HCG را قبل از این که قاعدگی شما به تأخیر بیفتد، شناسایی کنند. اما اگر تا اولین روز از تأخیر در قاعدگی خود منتظر بمانید و سپس آزمایش را انجام دهید، نتایج دقیق ‌تر خواهند بود.

همچنین اگر آزمایش را در ابتدای صبح، زمانی که ادرار غلیظ است، انجام دهید، ممکن است نتایج دقیق ‌تر باشند.

درنتیجه این آزمایش برای موارد زیر انجام می‌ شود:

  • تشخیص بارداری
  • تشخیص شرایط غیر طبیعی که ممکن است باعث افزایش سطح HCG شوند.
  • پیگیری روند بارداری در دو ماه اول (فقط در آزمایش کمی)

دلایل دیگر برای تأخیر در قاعدگی

بارداری تنها دلیل برای تأخیر در قاعدگی نیست. دلایل احتمالی دیگر عبارتند از:

  • شیردهی
  • استرس عاطفی
  • کاهش شدید وزن
  • رژیم غذایی و ورزش شدید
  • چاقی
  • مصرف برخی داروهای خاص
  • شروع یائسگی

سؤالات متداول

علائم بارداری در هفته اول چیست؟

بیشتر افراد در هفته اول بارداری، هیچ علائمی ندارند. علائم اولیه معمولاً چند هفته بعد ظاهر می‌ شوند. این علائم شامل موارد زیر هستند:

  • تأخیر در قاعدگی
  • حالت تهوع و استفراغ
  • حساسیت و تورم سینه‌ ها
  • خستگی
  • ادرار بیشتر از حد معمول، به ویژه در شب
  • میل به خوردن غذاهای خاص، عدم تمایل به غذاهایی که معمولاً دوست دارید، و طعم ترش یا فلزی در دهان حتی زمانی که چیزی نمی‌ خورید.

آیا عفونت مجاری ادراری (UTI) می ‌تواند باعث نتیجه مثبت کاذب در آزمایش بارداری شود؟

این اتفاق، نادر اما ممکن است. عفونت ‌های جدی مجاری ادراری می ‌توانند باعث افزایش سطح لوکوسیت ‌ها و نیتریت‌ ها در ادرار شوند، که این می‌ تواند منجر به نتیجه مثبت کاذب در آزمایش بارداری شود.

آیا آزمایش بارداری ممکن است اشتباه باشد؟

بله، ممکن است. اما آزمایش‌ های بارداری خانگی، زمانی که طبق دستورالعمل ‌های موجود در پک انجام شوند، دقت حدود 99٪ دارند.

چرا نتیجه آزمایش بارداری من منفی است، ولی قاعدگی ندارم؟

ممکن است نتیجه منفی آزمایش شما نادرست باشد، اما این اتفاق بسیار نادر است. احتمالاً باردار نیستید. ممکن است بخواهید آزمایش بارداری را دوباره تکرار کنید. ممکن است مشکل دیگری یا یکی از موارد زیر وجود داشته باشد:

  • شیردهی
  • استفاده از روش‌ های پیشگیری از بارداری هورمونی
  • مصرف برخی از داروها
  • تجربه ‌یائسگی زودرس
  • داشتن سندرم تخمدان پلی ‌کیستیک (PCOS)
  • نداشتن خواب کافی
  • استرس زیاد
  • داشتن مشکلات تیروئیدی
  • ورزش بیش از حد
  • تغییرات اخیر در وزن

اگر هر یک از علائم زیر را دارید، باید به پزشک مراجعه کنید:

  • درد شدید در یک طرف شکم
  • درد در یکی از شانه ‌ها
  • خونریزی از واژن (که مربوط به قاعدگی نیست)
  • سرگیجه یا غش کردن
  • حالت تهوع یا استفراغ شدید